Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Банк простив борг – подай річну декларацію про доходи

опубліковано 26 квітня 2024 о 10:15

У Головному управлінні ДПС у Харківській області нагадують, що прощена основна сума боргу («тіло кредиту») вважається додатковим благом та включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу відповідно до п. п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України.

Разом з тим, є такий нюанс - декларування доходу, отриманого у вигляді додаткового блага обов’язкове, якщо сума прощеного боргу перевищує 25 відсотків мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року. У 2023 році така сума становить - 1675 гривень (6700 x 25%).  

При цьому, кредитор зобов’язаний повідомити платника податку – боржника про те, що громадянину «списано» борг. Зробити це можна в один із таких способів:

- шляхом направлення рекомендованого листа з повідомленням про вручення;

- шляхом укладення відповідного договору;

- наданням повідомлення боржнику під підпис особисто.

Тобто, якщо у минулому 2023 році громадянину банк (кредитор) «списав» кредит на суму більше ніж  1 675 гривень (за самостійним рішенням банку (кредитора), не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності), у такому випадку зазначеному громадянину необхідно задекларувати прощену суму боргу та сплатити з неї ПДФО та військовий збір до 01 серпня 2024 року. 

Для цього, слід подати Декларацію про майновий стан та доходи і вказати такий прощений кредит у розділі ІІ Декларації - «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу». І зробити це треба до 01 травня поточного року.

Декларація подається до податкової служби, у будь-який зручний спосіб – або до Центру обслуговування платників (у паперовій формі), або в електронному вигляді, наприклад, через Електронний кабінет. Також законодавством передбачена можливість надсилання декларації поштою, але зробити це необхідно не пізніше ніж за 5 днів до кінцевого терміну подання декларації.  

Тож не зволікайте, долучайтесь до кампанії декларування, вчасно подайте податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатіть задекларовані суми податкових зобов’язань.