Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» з питань декларування громадянами доходів за минулий рік та права на податкову знижку

опубліковано 18 квітня 2024 о 10:30

Начальник відділу адміністрування податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Харківській області Юлія Баркова провела черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань декларування громадянами доходів за минулий рік та права на податкову знижку.

Під час «гарячої лінії» Юлія Баркова поінформувала додзвонювачів про те,  хто зобов’язаний подати декларацію про майновий стан і доходи, як правильно задекларувати іноземні доходи; як змінилася форма податкової декларації та які строки подання і сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи.

Також розповіла, що громадяни, які впродовж минулого року отримували доходи, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок не утримувався, зобов’язані задекларувати такі доходи до 1 травня 2024 року (30 квітня 2024 року). 

Також наголосила, що суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначені в декларації, необхідно сплатити до 1 серпня цього року.  

Частина запитань стосувалась реалізації права платника на податкову знижку, а саме: строки подання податкової декларації про майновий стан та доходи, які документи потрібно надати для оформлення податкової знижки на навчання, які строки повернення сум податку на доходи фізичних осіб.

Водночас зазначила, що скористатися правом на податкову знижку та подати декларацію та копії первинних документів фізичні особи мають право до 31 грудня 2024 року. 

Юрія Баркова порекомендувала громадянам скористатись дистанційним способом подання декларації про майновий стан і доходи через Електронний кабінет або через мобільний застосунок «Моя податкова».

Усі громадяни, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали фахові відповіді на запитання.