Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чим відрізняється викривач і заявник?

, опубліковано 10 серпня 2020 о 09:38

Будь яка людина може повідомити про корупцію, якщо переконана, що її інформація є достовірною, але законодавство України розрізняє заявників та викривачів і не завжди той хто повідомив про корупцію є викривачем згідно розділу VIII Закону України від 14.10.2014 № 1700-VII «Про запобігання корупції» (далі – Закон № 1700) .

Викривач – це особа, яка надає достовірну інформацію про корупційне правопорушення, якщо ця інформація стала їй відома під час її трудової, професійної, господарської, громадської діяльності.

Відмінності між викривачем та заявником полягають у тому, що:

 1. Закон № 1700 має вимоги до джерела, з якого викривачу стала відома інформація про корупцію. Джерелом інформації може бути:

- трудова і професійна діяльність – тобто, коли про корупційні правопорушення дізнаються під час роботи;

-  господарська діяльність;

-  громадська діяльність;

-  наукова діяльність;

-  проходженням служби чи навчання;

-  участь у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання.

2. Викривач володіє фактичними даними про обставини правопорушення:

 - місце вчинення правопорушення;

- час його вчинення;

- особу, яка вчинила корупцію.

Ця інформація може бути перевірена і підтверджує можливе вчинення корупції. Також можна надавати документи, які підтверджують вчинення злочину.

3. Викривач повідомляє про корупцію, використовуючи передбачені законом способи. Про ці способи йдеться у законі «Про запобігання корупції».

Отже, якщо особа, що повідомила про корупційне порушення, дотрималася трьох умов, вона вважається викривачем. Якщо ж хоча б один з пунктів не врахований під час повідомлення про корупцію – особа є заявником.

 Більше актуальної інформації можна отримати на офіційному каналі НАЗК у «Telegram» у зручному форматі (https://t.me/NAZK_gov ua).