Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо проведення фахівцями Люботинської ДПІ 22 лютого 2022 року тренінг-практикуму з платниками податків та з громадянами

опубліковано 22 лютого 2022 о 16:00

Фахівці Люботинської ДПІ Головного управління ДПС у Харківській області щодня навчають платників податків користуватись електронними сервісами, які надає Державна податкова служба Україна та роз’яснюють всі явні перспективи. Особливо акцентовано увагу, на тому, що основною перевагою надання звітності засобами електронного зв’язку - є значна економія робочого часу та коштів на придбання бланків звітності, оперативне відстеження змін до форм звітності, уникнення втрат часу на черги та інші не менш важливі привілеї.    

У Центрі обслуговування платників Люботинської ДПІ ГУ ДПС у Харківській області  з метою профілактики, запобігання поширення та мінімізації інфікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» відбувся тренінг з питань отримання практичних навичок користування Електронним кабінетом платника, правильності заповнення звітності та подання її в електронному вигляді.

Меню «Введення звітності» надає користувачу електронного кабінету можливість створити, редагувати, підписувати та надсилати податкову, пенсійну та статистичну звітність до ДПС, Пенсійного фонду України та органів статистики.

За замовчуванням користувач отримує перелік всіх звітів,поданих за допомогою електронного кабінету у відповідному звітному періоді. 

Єдиною підставою для неприйняття податкової декларації засобами електронного зв'язку в електронній формі є недійсність кваліфікованого електронного підпису чи печатки такого платника податків, у тому числі у зв'язку із закінченням строку дії відповідного сертифіката відкритого ключа, за умови що така податкова декларація відповідає всім вимогам електронного документа, містить достовірні обов'язкові реквізити та надана у форматі, доступному для її технічної обробки.

Відповідно до абзацу другого пункту 42.6 статті 42 Податкового Кодексу України керівник платника податків визначає, змінює перелік уповноважених осіб платника податків, які наділяються правом підписання, подання, отримання ними документів та інформації через електронний кабінет від імені платника податків, та визначає їхні повноваження.

Для надання права підпису електронних документів іншим особам, яким делеговано право підпису, платник повідомляє про таких осіб контролюючий орган, на обліку в якому перебуває платник, шляхом направлення повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого електронного підпису в електронному вигляді за формою згідно з додатком 2 до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами,затверджений Наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 03.08.2017 за № 959/30827 (зі змінами) (пункт 3 розділу ІІІ Порядку № 557).

Щодо обговорення та доведення на тренінг-практикумі наступних питань:

-  які платники мають обов’язково застосовувати РРО та/або ПРРО, починаючи з 01.01.2022 року;

-    яким чином зареєструвати РРО та/або ПРРО;

-    як обрати РРО, завантажити програмний продукт з ПРРО;

- які платники мають вести облік товарних запасів, як його організувати та інші.