Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ГУ ДФС у Харківській області від 22.03.2017 року № 2820/20-40-40--02-15

опубліковано 29 березня 2017 о 13:52

Відповідно до ст. 420 Митного кодексу України (далі – МКУ), магазин безмитної торгівлі - це спеціалізований торговельний заклад, розташований у пункті пропуску через державний кордон України, відкритому для міжнародного сполучення, а також на повітряному або водному транспортному засобі комерційного призначення, що виконує міжнародні рейси, та призначений для реалізації товарів, поміщених у митний режим безмитної торгівлі.

Відкриття та експлуатація магазину безмитної торгівлі здійснюється на підставі дозволу, що видається згідно Порядку подання та розгляду заяв, надання, зупинення дії, анулювання дозволів на відкриття та експлуатацію магазину безмитної торгівлі, затвердженого наказом  Міністерства фінансів України від 08.06.2012 № 692 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 червня 2012 р. за № 1080/21392.

Частинами 1, 2, 4 ст. 141 МКУ зазначено, що у митний режим безмитної торгівлі поміщуються іноземні та українські товари, які ввозяться з-за меж митної території України або вивозяться з митної території України. У митний режим безмитної торгівлі поміщуються будь-які товари, крім товарів, заборонених до ввезення в Україну, вивезення з України і транзиту через територію України, товарів, що надходять в Україну як гуманітарна допомога, живих тварин. Поміщення українських товарів у митний режим безмитної торгівлі для цілей оподаткування вважається експортом цих товарів.

В свою чергу ч. 1 ст. 15 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», імпорт, експорт і оптова торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами можуть здійснюватися суб'єктами господарювання всіх форм власності за наявності ліцензій.

Таким чином, умовою для вивезення підакцизних товарів за межі митної території України є наявність ліцензії на право експорту алкогольних напоїв.

Згідно з п. 30 положення Про митні декларації, що затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 р. № 450, вивезення товарів за межі митної території України підтверджується у разі поміщення товарів у митні режими безмитної торгівлі чи вільної митної зони - митною декларацією, заповненою у звичайному порядку, чи додатковою декларацією.

Додатково повідомляємо, що податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2. ст. 52 Податкового кодексу України).

В.о. заступника начальника                  Л.Б. Катеринська