Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо можливості скористатися податковою знижкою

опубліковано 23 грудня 2021 о 14:01

В Ізюмській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Харківській області було проведено зустріч з громадянами з питання застосування податкової знижки.

Податківці надають роз’яснення щодо усіх деталей подання відповідної декларації.

Зокрема, платників інформують, що вони мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв'язку з придбанням товарiв (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального рiчного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звiтного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України.

Заробітна плата – основна та додаткова винагорода, iншi заохочувальнi та компенсаційні кошти, якi виплачують платнику податку на підставі відносин трудового найму. До податкової знижки включаються фактично здійсненi протягом звiтного податкового року платником податку витрати підтвердженi вiдповiдними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанцiями. Фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (покупця (отримувача), також копіями договорів за їх наявності в яких обов'язково повинно бут відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги) (п.п 166.2.4 Кодексу).

Сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми рiчного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Кодексу.

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п. 166.4.3 Кодексу). Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у рiчнiй податковій декларації, яка подасться по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.