Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Маєте питання щодо декларування своїх доходів – телефонуйте до податкової

опубліковано 20 березня 2023 о 13:34

Фахівці Головного управління ДПС у Харківській області провели сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». Під час спілкування з громадянами роз’яснювалися питання цьогорічної Деклараційної кампанії.

Зокрема, мова йшла про доходи, які необхідно декларувати, про форму декларації, порядок розрахунку ПДФО та військового збору, а також про терміни сплати податкових платежів. Окрім того, громадяни цікавилися можливістю отримання довідки про свої доходи.

Одне із запитань  стосувалось репетиторських послуг – громадянка цікавилась, чи необхідно їй декларувати дохід від надання у 2022 році таких послуг майбутнім студентам та подавати декларацію?

Під час відповіді було зазначено, що доходи від репетиторства оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% (п.167.1 ст.167 Податкового кодексу України). Також із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5 %. Задекларувати доходи, отримані протягом 2022 року, необхідно до 1 травня 2023 року. Суму податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору, зазначену у річній податній декларації, слід сплатити до 1 серпня 2023 року.

Отже, якщо громадянка, яка надавала послуги репетиторства, не є фізичною особою-підприємцем, вона зобов’язана подати податкову декларацію про майновий стан і доходи як громадянин та сплатити відповідні податкові платежі у встановлені терміни.