Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Викривач - хто він?

опубліковано 09 серпня 2021 о 12:41

Управління з питань запобігання та виявлення корупції нагадує, що особи, які за наявності обґрунтованих переконань, що інформація є достовірною, повідомляють про порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції» іншою особою є викривачами.

Особи, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції (викривачі), перебувають під захистом держави. Право на такий захист виникає у зв’язку із повідомлення ними про порушення вимог  Закону України «Про запобігання корупції» іншими особами. Викривачам надаються гарантії захисту щодо анонімності та нерозголошення інформації щодо них.

Повідомлення про корупцію може бути здійснено працівниками Головного управління ДПС у Харківській області без зазначення авторства (анонімно) з використанням будь-якого каналу зв’язку.

Відповідно до Методичних рекомендацій з питань прийняття та розгляду повідомлень про корупцію в органах Державної податкової служби затвердженого наказом ДПС України від 03 вересня 2020 року № 468, повідомлення про корупцію може бути як письмовим, так і усним, подане як окремою особою (індивідуальне), так і групою осіб (колективне).

Анонімне повідомлення про корупцію підлягатиме розгляду, якщо наведена в ньому інформація стосуватиметься конкретної особи та міститиме фактичні дані, які можуть бути перевірені.

Відповідно до статті 538 Закону України «Про запобігання корупції», викривач не несе юридичної відповідальності за повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції», поширення зазначеної у повідомленні інформації, незважаючи на можливе порушення таким повідомленням своїх службових, цивільних, трудових чи інших обов’язків або зобов’язань.

Звертаємо увагу, що отримати роз’яснення з питань, що стосуються корупційних правопорушень або повідомити інформацію про факти можливих корупційних правопорушень чи правопорушень пов’язаних з корупцією можливо за тел. (057)-702-87-54