Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо конфлікту інтересів

опубліковано 21 жовтня 2021 о 15:21

Управління з питань запобігання та виявлення корупції повідомляє, що Національне агентство з питань запобігання корупції на постійній основі здійснює моніторинг та контроль за виконанням актів законодавства з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави.

Реалізація керівником органу виконавчої влади службових повноважень щодо застосування заходів матеріального заохочення (преміювання, встановлення надбавок тощо) стосовно себе є однією з найбільш очевидних ситуацій наявності реального конфлікту інтересів.

Втім, особи, що виконують обов’язки керівників органів виконавчої влади, часто реалізують зазначені повноваження без дотримання вимог пп. 2, 3 ч. 1 ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 року № 1700-VII (зі змінами) (далі - Закон), згідно з якими необхідно повідомляти про конфлікт інтересів, не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів.

Порушення зазначених вимог Закону є підставою для адміністративної відповідальності за ч.ч.1 та 2 ст. 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КупАП), а інформація про осіб, що вчинили такі правопорушення, вноситься до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Звертаємо увагу, що суд у cправі № 766/7793/21 визнав винним у вчиненні адміністративних правопорушень передбачених ст. 172-7 КУпАП, особу, яка виконуючи обов’язки начальника Головного управління ДПС у Херсонській області , своїм наказом встановила премію собі як начальнику управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДПС у Херсонській області.

Від початку ведення Національним агентством з питань запобігання корупції Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, до нього внесено відомості стосовно 15 163 осіб, щодо яких судами винесено рішення про притягнення до адміністративної відповідальності за правопорушення, пов’язані з корупцією (у тому числі за ст. 172-7 КУпАП – 926).

Запобігання вчиненню вказаних правопорушень забезпечується, зокрема, своєчасним повідомленням про конфлікт інтересів у спосіб і порядку, що визначені законодавством.

Конфлікт інтересів є складовою корупції, а також більшості корупційних, у тому числі кримінальних правопорушень. Врегулювання конфлікту інтересів є важливим заходом запобігання корупції в цілому та корупційним правопорушенням зокрема.

З метою виконання вимог Закону щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, а також недопущення вчинення правопорушень, пов’язаних з корупцією, наголошуємо на врахуванні зазначеної інформації під час здійснення своїх службових повноважень.