Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Увага! Шахраї!

опубліковано 06 січня 2022 о 13:54

Управління з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Харківській області попереджає, що невстановленими особами запроваджено шахрайську схему, яка полягає у пропонуванні громадянам України оформити «відшкодування податку на додану вартість» на їх банківські рахунки із виплатою десятків тисяч гривень.

Так, авторами шахрайської схеми створено сторінку в соціальній мережі Facebook (Actual News – UA, яка доступна за посиланням https://www.facebook.com/Actual-News-UA-107985987346743/), на якій розповсюджується відеозапис  щодо відшкодування громадянам України податку на додану вартість у грошовій формі на їх банківські рахунки із посиланням на контролюючий орган - Державну податкову службу України (https://www.facebook.com/107985987346743/videos/691410125569456/?extid=WA-UNK-UNK-UNK-IOS_GK0T-GK1C&ref=sharing).

Також, шахраями створено інтернет-сторінку (https://elso-gos.top/) неіснуючого державного органу – Єдиний Компенсаційний Центр Повернення Невиплачених Грошових Коштів - на якій громадянам пропонується ввести свою e-mail адресу та останні 6 цифр банківської картки та перевірити доступну суму компенсації. За результатами використання цього посилання із громадянами засобами телекомунікаційного зв’язку зв’язуються невстановлені особи, які шахрайським шляхом дізнаються повні реквізити банківських карток громадян.

Наголошуємо, що Державна податкова служба України не має жодного відношення до вказаних інтернет-сторінок та закликає звертатись до Державної податкової служби України стосовно роз’яснення Вам питань, які відносяться до компетенції контролюючого органу.

Уникайте використання будь-яких невідомих інтернет-посилань, а у разі нанесення Вам шкоди – негайно звертайтесь до уповноважених правоохоронних установ.

Нагадуємо, що згідно з пп. 14.1.139 та п. 180.1 ПКУ визначено коло осіб, які для цілей оподаткування ПДВ мають право або зобов’язані бути зареєстровані як платники податку на додану вартість. Порядок реєстрації особи як платника ПДВ регулюється ст. 181 – 183 ПКУ та регламентується Положенням про реєстрацію платників ПДВ, затвердженим наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. №1130.

Право на отримання відшкодування ПДВ має виключно той платник ПДВ, який задекларував суму від’ємного значення податку в податковій декларації, здійснив відповідний розрахунок суми відшкодування (подав додаток Д3) та подав до контролюючого органу відповідну заяву про повернення суми бюджетного відшкодування (додаток Д4).

При цьому умовою для декларування платником ПДВ суми податку до бюджетного відшкодування, зокрема, є фактична сплата отримувачем товарів/ послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/ послуг.

У разі, якщо оплата постачальнику за надані ним товари/послуги здійснюється не отримувачем таких товарів/послуг, а іншою особою, то при виникненні у такого отримувача товарів/послуг від’ємного значення податку за такими операціями у нього відсутнє право на декларування суми ПДВ до бюджетного відшкодування.

До дати реєстрації особи платником ПДВ право на декларування та відповідно отримання відшкодування суми податку з Державного бюджету України у такої особи відсутнє.