Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Викривачі працюють на користь Держави

опубліковано 20 липня 2022 о 09:30

Згідно із Законом України «Про запобігання корупції»  від 14.10.2014 №1700-VII (далі - Закон України «Про запобігання корупції») викривач – це фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону, вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням нею служби чи навчання або її участю у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання.

Іншими словами, викривач – це фізична особа, яка:

-         володіє інформацією про можливі факти корупційних правопорушень – фактичними даними, а саме про обставини правопорушення, місце і час його вчинення та особу, яка вчинила правопорушення;

-         переконана у достовірності цієї інформації;

-         отримала цю інформацію під час трудової, професійної, господарської, громадської, наукової діяльності, проходження служби чи навчання, тобто не з побутових джерел.

Поняття «викривач» доволі нещодавно введено в законодавчу базу України. Разом з тим вже є непоодинокі випадки ефективної роботи викривачів.

Так, до управління з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Харківській області  надійшло звернення викривача щодо можливого порушення вимог антикорупційного законодавства працівником Головного управління ДПС у Харківській області.

У своєму зверненні викривач зазначав, що у зв’язку із трудовою діяльністю йому стало відомо про те, що посадова особа ГУ ДПС у Харківській області (на той час) набула право власності на земельну ділянку та житловий будинок у Київській області. Вартість подібних об’єктів нерухомості, за словами викривача, становила значну сумму.  Зазначена інформація була підтверджена у ході перевірки управління запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Харківській області. Більше того, у посадовця були відсутні грошові активи легального походження, завдяки яким він здійснив правочин.

Враховуючи, що єдиним органом, який має право здійснювати повну перевірку декларації на підставі статті 51-3 Закону України «Про запобігання корупції» та моніторинг способу життя є Національне агентство з питань запобігання корупції, Головне управління ДПС у Харківській області направило матеріали перевірки та звернення викривача до Національного агентства.

У подальшому, Національне агентство проінформувало Головне управління про стан розгляду матеріалів. Цінна інформація викривача знайшла своє підтвердження після відповідної перевірки. Національне агентство склало висновок, який було направлено для вжиття заходів до правоохоронного органу. За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за статтею 366-2 Кримінального кодексу України (щодо виявлення необґрунтованих активів на суму понад 2,3 млн гривень).   

Зазначені події є проявом як довіри до уповноваженого органу з питань запобігання та виявлення корупції, так і нульової толерантності до будь-яких проявів корупції з боку керівництва ГУ ДПС у Харківській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.