Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги суб’єктів декларування – працівників Головного управління ДПС у Харківській області!

опубліковано 05 травня 2023 о 09:32

Пропонуємо розібратися як декларувати відомості про укладений попередній договір стосовно об’єкта, який будується.

Відомості про попередній договір у розділі 4 «Об’єкти незавершеного будівництва» не зазначаються, тому що укладення попереднього договору, умовами якого є зобов’язання суб’єкта декларування або членів його сім’ї укласти основний договір, предметом якого будуть майнові права на об’єкт, що будується, без укладення основного договору у звітному періоді, не тягне за собою набуття майнових прав на такий об'єкт.

Відомості про попередній договір необхідно зазначити у розділі 14 «Видатки та правочини суб’єкта декларування» декларації, якщо разовий видаток суб’єкта декларування за попереднім договором перевищив 50 ПМ.

Якщо у суб’єкта декларування або члена його сім’ї відповідно до умов попереднього договору на кінець звітного періоду наявне фінансове зобов’язання, розмір якого перевищує 50 ПМ (грошові кошти або їх частина не були перераховані), то відомості про таке зобов’язання відображаються у розділі 13 «Фінансові зобов’язання» декларації.

Якщо у суб’єкта декларування або члена його сім’ї умовами попереднього договору передбачене повернення здійсненого ними забезпечувального платежу (зокрема як забезпечення виконання зобов’язання щодо укладення основного договору), то такі кошти є грошовим активом суб’єкта декларування або члена його сім’ї та мають бути відображені у розділі 12 «Грошові активи» декларації. При цьому відомості у розділі 14 «Видатки та правочини суб’єкта декларування» декларації не зазначаються, оскільки право власності на грошові кошти у суб’єкта декларування не припиняється.

Водночас укладення таких договорів суперечить ч. 3 ст. 4 Закону України «Про інвестиційну діяльність».