Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо контролю у сфері обігу підакцизних товарів

опубліковано 29 вересня 2023 о 13:27

Управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Харківській області звертає увагу платників податків, що фахівцями відділу фактичних перевірок  постійно здійснюється контроль за діяльністю суб’єктів господарювання у сфері обігу підакцизних товарів, зокрема алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Зокрема, здійснюються заходи щодо очищення ринку підакцизної продукції від недобросовісної конкуренції для тих суб’єктів, які провадять аналогічну діяльність з дотриманням всіх вимог законодавства у цій сфері.

Особлива увага приділяється дотриманню вимог щодо порядку проведення розрахунків при продажу підакцизних товарів, наявності ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. 

З цією метою податковою службою налагоджено тісну взаємодію з підрозділами Національної поліції Харківщини.

В результаті проведених з початку року заходів встановлено 66 випадків здійснення продажу підакцизних товарів з порушеннями законодавства, із залученням Національної поліції вилучено з незаконного обігу такої продукції на суму 372,7 тис. гривень. 

Так, в ході проведення за останній тиждень перевірочних заходів у Дергачівському та Чугуївському районах Харківської області встановлені торгові об’єкти, що належать фізичнім особам – підприємцям, в яких здійснювалась реалізація алкогольних напоїв без відповідної ліцензії, проведення розрахунків без застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій, використання найманої праці без належного оформлення.

З метою припинення незаконної діяльності на місця події здійснено виклики співробітників Головного управління Національної поліції у Харківській області. В одному з випадків складений протокол про адміністративне правопорушення за статтею 164 КУпАП та з незаконного обігу вилучено алкогольну продукцію.

За результатами перевірки до підприємців будуть застосовані штрафні санкції в сумах 22,0 тис. гривень та 40,0 тис. гривень.

Також, матеріали перевірок направлені до служби Держпраці для вжиття до підприємців заходів за порушення трудового законодавства.

У зв’язку з цим, ще раз звертаємо увагу на відповідальність, що несуть  за законом суб’єкти за недотримання вимог законодавства у сфері торгівлі підакцизними товарами, та недопущення порушень при здійсненні підприємницької діяльності.