Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Харківські податківці провели Інформаційну сесію для представників територіальних громад

опубліковано 16 лютого 2023 о 10:02

В. о. начальника Головного управління ДПС у Харківській області Василь Гладченко взяв участь у черговій Інформаційній сесії для керівників та фінансистів територіальних громад Харківщини. Захід відбувся у рамках співпраці з командою Харківського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Спікерами роз’яснювального івенту виступили очільники підрозділів ГУ ДПС у Харківській області: Надія Мєщерякова - начальник відділу адміністрування рентної плати та екологічного податку управління оподаткування юридичних осіб, В`ячеслав Даценко - начальник управління оподаткування фізичних осіб, Олеся Голенок - заступник начальника управління – начальник відділу обліку та звітності управління економічного аналізу, Олена Гладкова - начальник відділу погашення боргу з фізичних осіб та заборгованості з ЄСВ  управління по роботі з податковим боргом та Сергій Біланчук - начальник управління податкових сервісів.

Відкриваючи захід, Василь Гладченко зазначив, що забезпечення своєчасних надходжень до місцевих бюджетів є одним з головних завдань Державної податкової служби. Так, протягом 2022 року до місцевих бюджетів Харківщини зібрано 22,0 млрд грн податків і зборів, а вже у січні 2023 року – 2,0 млрд гривень.

Посадовець також підкреслив, що податкові надходження багато в чому залежать від спільної роботи податкової служби та органів місцевого самоврядування, направленої на підтримку сумлінного бізнесу. Зокрема, Василь Гладченко відмітив важливість налагодження консультативно-роз’яснювальної підтримки суб’єктів господарювання, а також забезпечення оперативного виявлення проблемних питань, що хвилюють підприємництво,  та їх вирішення

Одним із таких питань, на сьогоднішній день, є порядок розрахунку мінімального податкового зобов’язання юридичними і фізичними особами та терміни звітування по МПЗ. Саме йому була присвячена частина Інформаційної сесії.

 

Фахівці Головного управління ДПС у Харківській області роз’яснили особливості розрахунку МПЗ, розповіли про податкові платежі, які повинні враховуватись при обчисленні МПЗ, та обговорили з представниками громад, як планувати надходження МПЗ у місцевих бюджетах.

Також під час Інформаційної сесії порушувались питання щодо переліку територій, на яких ведуться бойові дії або які є тимчасово окуповані рф, податкових пільг, алгоритму повернення надміру сплачених податків, порядку обміну інформації між громадами та органами ДПС, налагодження спільної роботи з погашення податкових боргів. Окремо податківці зупинились на Кампанії декларування громадянами своїх доходів та нагадали про одноразове добровільне декларування.

Наприкінці заходу учасники Інформаційної сесії мали можливість отримати відповіді на свої запитання та уточнити певні моменти застосування податкового законодавства.

Нагадаємо, що Головне управління ДПС у Харківській області вже не перший рік співпрацює з командою Харківського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» і бере активну участь у заходах з представниками територіальних громад з метою надання консультативної допомоги.