Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Навчаємо платників податків

опубліковано 22 липня 2024 о 09:25

У приміщенні Красноградської ДПІ Головного управління ДПС у Харківській області  було проведено  черговий семінар - тренінг з платниками податків. Під час заходу податківці розповіли присутнім про новації у законодавстві, пов’язані зі сплатою/поверненням платежів, та їх практичне застосування.

Учасникам івенту  повідомили,  що згідно Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 29.07.2022 року № 163 та наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 року № 148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів, грошової застави, а також у разі їх повернення» визначено перелік обов’язкових реквізитів платіжної інструкції.

Так, звернули увагу на заповнення реквізитів «Призначення платежу», «Код платника» та «Код фактичного платника». Платники податків заповнюють реквізит «Призначення платежу» за прикладами, наведеними у Порядку № 148.

Податківці Красноградської ДПІ нагадали, що помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику, зокрема, відповідно до ст. 43 Податковго кодексу України, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу.

Уразі наявності у платника податків податкового боргу, повернення помилково та/або надміру сплаченої суми грошового зобов’язання на поточний рахунок такого платника податків в установі банку проводиться лише після повного погашення такого податкового боргу платником податків.

Заява може бути подана платником до територіального органу ДПС в електронній формі за допомогою засобів інформаційно-телекомунікаційних систем. Додатково до заяви платник може додати копію платіжного документа, на виконання якого помилково та/або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету.

Платник має можливість подати заяву в електронній формі через приватну частину Електронного кабінету за ідентифікатором форми J/F 1302002 або у довільній формі через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету.

Захід відбувся у конструктивному форматі, платники отримали вичерпні відповіді на свої запитання.