Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» з питань декларування громадянами своїх доходів

опубліковано 29 січня 2024 о 09:45

У Головному управлінні ДПС у Харківській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році».

На запитання абонентів відповідала начальник відділу адміністрування податків і зборів з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Харківській області Юлія Баркова.

Під час сеансу телефонного зв’язку було роз’яснено випадки, за яких платники податків зобов’язані подати до податкового органу декларацію про майновий стан і доходи, самостійно обчислити суму податку на доходи фізичних осіб, військового збору та сплатити їх до бюджету. 

Окрім того, під час спілкування податківець нагадала про терміни подання податкової декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік. 

Так, громадяни, особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та фізичні особи – підприємці, які здійснюють свою діяльність на загальній системі оподаткування, - подають декларацію за звітний 2023 рік  до 1 травня 2024 року. Скористатися правом на податкову знижку за наслідками 2023 року, можна протягом усього 2024 року (до 31 грудня 2024 року).

Багато запитань стосувалось одержання довідки про доходи громадян. Як роз’яснила Юлія Баркова, отримати зазначену інформацію можна різними способами. Зокрема, через Електронний кабінет платника або у мобільному  за стосунку «Моя податкова». Також громадянин має право звернутись за довідкою до Центру обслуговування платників.

Разом з тим податківець підкреслила, що декларацію про майновий стан і доходи, громадяни також можуть подати в електронному вигляді. Це є досить зручно для тих, хто знаходиться в інших країнах.