Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про декларування доходів – під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» у податковій

опубліковано 23 лютого 2024 о 13:35

У Головному управлінні ДПС у Харківській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році».

На запитання абонентів відповідала начальник відділу адміністрування податків і зборів з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Харківській області Юлія Баркова.

Під час заходу громадяни цікавилися термінами подання податкової декларації про майновий стан і доходи, коли необхідно сплатити ПДФО та військовий збір та у якій сумі, у яких випадках необхідно обов’язково подати декларацію про майновий стан і доходи, тощо.

Багато запитань стосувалося можливості скористатися правом на податкову знижку, зокрема, за навчання, страхування життя членів сім’ї та за сплату орендної плати за житло внутрішньо переміщеними особами. 

Юлія Баркова нагадала про переваги подання декларації в Електронному кабінеті платника та зауважила, що ДПС створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації. Цей сервіс дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку.

Часткове автоматичне предзаповнення декларації здійснюється на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податку, та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна.