Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників рентної плати за спеціальне використання води

опубліковано 29 лютого 2024 о 13:20

Управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС у Харківській області повідомляє, що відповідно до п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками рентної плати за спеціальне використання води (далі – рентна плата) є первинні водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів.

Згідно з частиною третьою ст. 42 Водного кодексу України від 06 червня 1995 року №213/95-ВР зі змінами і доповненнями (далі – Водний кодекс) первинні водокористувачі – це ті, які мають власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для забору води, а також отримують воду з каналів зрошувальних і осушувальних систем, водосховищ, ставків, водогосподарських систем, каналів та водогонів (водопроводів) між басейнового та внутрішньо басейнового перерозподілу водних ресурсів.

Спеціальне водокористування – це забір води з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води включаючи забір води (частина 1 ст. 48 Водного кодексу). Водночас, спеціальне водокористування є платним та здійснюється на підставі дозволу на спеціальне водокористування (ст. 49 Водного кодексу).

Спеціальне використання природних ресурсів, у тому числі спеціальне водокористування передбачає закріплення об’єкта природних ресурсів шляхом надання відповідного Дозволу конкретному суб’єкту для забезпечення умов провадження господарської діяльності (ст. 38 Закону України від 25 червня 1991 року № 1264-ХІІ «Про охорону навколишнього природного середовища»), наприклад, з метою отримання економічної вигоди від господарської діяльності з постачання питної води.

Відповідно до ст.4 розділу 1 Закону України «Про питну воду і питне водопостачання» від 18.05.2017 р. N 2047-VIII суб'єктами відносин у сфері питної води, питного водопостачання є:

- органи державної влади, до сфери управління яких належать об'єкти питного водопостачання;

- органи місцевого самоврядування, до сфери управління яких належать об'єкти питного водопостачання;

- підприємства питного водопостачання;

- споживачі питної води.

Забезпечення споживачів питної води централізованим питним водопостачанням, а також за допомогою пунктів розливу питної води (в тому числі пересувних) або фасованою питною водою здійснюють підприємства питного водопостачання відповідно ст. 16 розділу 1 Закону України «Про питну воду і питне водопостачання» від 18.05.2017  N 2047-VIII. 

Підприємство питного водопостачання провадить свою діяльність на підставі таких документів: 

- дозволу на спеціальне водокористування або дозволу на користування надрами (у разі використання підземних вод); 

- ліцензії на господарську діяльність з централізованого водопостачання; 

- державного акту на право постійного користування або на право власності на землю; 

- технічного проекту на розміщення водопровідних мереж, споруд та устаткування, погодженого і затвердженого в установленому порядку. 

На джерела питного водопостачання повинні бути складені в установленому законодавством порядку паспорти. Перелік показників якості води у паспорті джерела питного водопостачання має відповідати переліку, визначеному державними санітарними нормами і правилами.

Підприємство питного водопостачання провадить свою діяльність відповідно до порядку спеціального водокористування зазначеного у ст. 17 розділу 1 Закону України «Про питну воду і питне водопостачання» від 18.05.2017 N 2047-VIII, пов'язаного із застосуванням водопровідних мереж, споруд, технічних пристроїв для забору води безпосередньо з водних об'єктів. 

Спеціальне водокористування здійснюється на підставі дозволу, який видається у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. У дозволі на спеціальне водокористування визначаються ліміти та строки спеціального водокористування. Строки спеціального водокористування встановлюються органом, який видає дозвіл на спеціальне водокористування. 

Статтею 18 розділу 1 Закону України «Про питну воду і питне водопостачання» від 18.05.2017   N 2047-VIII передбачено, що у разі використання підземних вод для питного водопостачання відповідне підприємство повинне одержати згідно з законом дозвіл на користування надрами.