Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Харківські податківці допомагають молоді розібратись у податкових питаннях та стати підприємцями

опубліковано 20 березня 2024 о 16:43

Майже 200 осіб долучилися до онлайн лекції, яку організували фахівці управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Харківській області. Івент був присвячений темам: декларуванню доходів громадян та електронним сервісам ДПС.

Спікерами на заході виступили провідні фахівці Головного управління ДПС у Харківській області:

- Марина СКРИПНИЧЕНКО - начальник відділу податкових сервісів управління податкових сервісів, 

- Максим КУЛЄШОВ - головний державний інспектор відділу адміністрування податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, управління оподаткування фізичних осіб,

- Юлія БАРКОВА -  начальник відділу адміністрування податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, управління оподаткування фізичних осіб. 

Слухачами лекції стали студенти та викладачі Харківського комп'ютерно-технологічного коледжу Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», з яким вже багато років співпрацює ГУ ДПС області.

Про те, хто з громадян повинен подати податкову декларацію за 2023 рік, як це зробити, які доходи підлягають декларуванню та як самостійно обчислити з них податок та військовий збір, студентам розповів Максим Кулєшов. Окремо посадовець зупинився на податковій знижці, зокрема за витратами на навчання, документах які необхідно заповнити та подати для повернення коштів із бюджету, та нагадав про деклараційні дедлайни. 

У свою чергу, Марина Скрипниченко розповіла про електронні сервіси  ДПС. Слухачі дізнались про Електронний кабінет, мобільний застосунок «Моя податкова», електронний ключ та можливість спілкуватись з податковою службою України з буд-якого міста світу. Лекційну частину лекторка супроводжувала демонстрацією презентаційних матеріалів. 

Після виступів податківців учасники заходу мали можливість поставити їм свої запитання. Як з’ясувалось, найбільше молодь бажала знати, як стати підприємцем, як можна швидко зареєструвати власну справу і як правильно декларувати й сплачувати податки, якщо отримуєш дохід в різних країнах. На ці питання відповідали Марина Скрипниченко та Юлія Баркова, яка долучилась до онлайн лекції. Саме Юлія Баркова розповіла про іноземні доходи та їх декларування, про статус податкового резидента та алгоритм підтвердженням сплати податків закордоном. 

У зв’язку із великою зацікавленістю студентів у роз’ясненні порядку реєстрації підприємницької діяльності, харківські податківці разом із директоркою ХКТК НТУ ХПІ Іриною Дідух вирішили провести у квітні ще одну  онлайн лекцію, присвячену саме цій тематиці.