Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Cкасовано відповідальність за помилкову сплату платником грошового зобов’язання на інший бюджетний рахунок

опубліковано 02 квітня 2024 о 09:45

Головне  управління ДПС у  Харківській області  інформує, що відповідно до ст. 112 Податкового кодексу України встановлено загальні умови притягнення до фінансової відповідальності.

Законом України від 23.02.2024 №3603-IX  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення онлайн комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства», який набув чинності з 16 березня 2024 року, статтю 112 ПКУ доповнено підпунктом 112.8.8-1 п. 112.8, яким доповнено перелік обставин, що звільняють від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень та порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а саме:

помилкова сплата платником податків, у тому числі податковим агентом, грошового зобов’язання на інший бюджетний рахунок (без порушення законодавчо визначеного строку сплати податку або узгодженої суми грошового зобов’язання до бюджету). Умовою підтвердження таких обставин є вчинення платником дій, передбачених статтею 43 ПКУ, щодо повернення помилково сплачених грошових зобов’язань.

Таким чином, скасовано відповідальність за помилкову сплату платником податків, у тому числі податковим агентом, грошового зобов’язання на інший бюджетний рахунок (за умови своєчасної сплати податку або узгодженої суми грошового зобов’язання до бюджету).