Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Харківські податківці провели онлайн пресконференцію з питань декларування громадянами минулорічних доходів

опубліковано 29 квітня 2024 о 15:35

Фахівці Головного управління ДПС у Харківській області провели на платформі Харківського пресклубу онлайн пресконференцію на тему: «Декларування доходів громадян. Попередні результати».

Спікером на заході виступила начальник відділу адміністрування податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Харківській області Юлія Баркова. 

Під час заходу податківець повідомила, що за період з 01 січня 2024 року по 16 квітня 2024 року громадяни Харківщини подали до податкових органів 5 562 податкових декларацій про майновий стан і доходи, з них на податкову знижку – 1 135 декларацій. 

За результатами декларування до сплати задекларовано податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб – 93 258,4 тис гривень та військового збору – 13 641,2 тис гривень.

Поверненню з бюджету підлягає 6 339,7 тис гривень податку на доходи фізичних осіб. Такі гроші надійдуть громадянам, які надали декларацію на податкову знижку.

Під час заходу фахівчиня роз’яснила особливості Деклараційної кампанії 2024, яка стартувала з 01 січня 2024 року та добігає свого завершення – 30 квітня 2024 року. Зокрема акцентувала увагу громадян, що Декларацію про майновий стан і доходи необхідно подавати за новою формою, яка затверджена наказом Мінфіну від 28.08.2023 №467 зі змінами.

Юлія Баркова розповіла щодо випадків обов’язкового декларування минулорічних доходів громадян таких як: доходи отримані громадянами не від податкових агентів; іноземні доходи; вартість успадкованого майна чи отриманого у дарунок майна; доходи від надання нерухомого чи рухомого майна в оренду, прощений борг банком по кредиту, тощо.

Нагадала, що останній термін подання Декларації про майновий стан і доходи, отримані громадянами за 2023 рік - 30 квітня 2024 року, а на податкову знижку – протягом усього поточного року. 

Також податківець звернула увагу на перевагах подання податкової декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді, зокрема, через Електронний кабінет та мобільний застосунок «Моя податкова». Нагадала, що консультації щодо заповнення Декларації можна отримати за телефоном (057)702-20-90 та у Центрах обслуговування платників.

Юлія Баркова зазначила, що декларування доходів – це особистий внесок кожного українця у фінансову підтримку держави та забезпечення її обороноздатності. Від відповідального ставлення громадян до виконання свого конституційного обов’язку задекларувати доходи та сплатити податки залежить фінансова стабільність нашої держави та соціальний захист громадян.

Тож не зволікайте, задекларуйте доходи вчасно!

Слід зазначити, що особливістю проведення таких пресконференцій є те, що івент в реальному часі транслюється в Інтернет та у соціальних мережах, зокрема, на каналі YouTube та на сторінці Харківського пресклубу у Facebook .