Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» щодо погашення податкового боргу з фізичних осіб та єдиного внеску

опубліковано 16 серпня 2024 о 08:40

У Головному управлінні ДПС у Харківській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Погашення податкового боргу з фізичних осіб та єдиного внеску». На запитання абонентів відповідала начальник відділу погашення боргу з фізичних осіб та заборгованості з ЄСВ управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Харківській області Олена Гладкова.

Під час «гарячої лінії»  платники запитували, який порядок стягнення заборгованості з фізичних осіб, які строки сплати єдиного внеску, чи передбачено законодавством розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати єдиного внеску, яким чином можна провести звірку щодо нарахування та сплати єдиного внеску, якщо підприємець має заборгованість з єдиного внеску, та які наслідки у разі несплати заборгованості з єдиного внеску тощо. 

Зокрема, відповідаючи на одне із запитань, Олена Гладкова пояснила, що єдиний внесок (далі – ЄВ) підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. При наявності заборгованості по сплаті ЄВ податкова надсилає (вручає) платнику вимогу про сплату боргу (недоїмки). 

У разі якщо платник ЄВ протягом 10 календарних днів з дня надходження (отримання) вимоги про сплату боргу (недоїмки) не сплатив зазначені у вимозі суми заборгованості або не узгодив вимогу з податковим органом шляхом оскарження в адміністративному чи судовому порядку, після спливу останнього дня відповідного строку така вимога вважається узгодженою (набирає чинності). 

Оскільки, вимога є виконавчим документом, то протягом 10 робочих днів з дня її узгодження пред'являється органу державної виконавчої служби для подальшого примусового стягнення. Підрозділи державної виконавчої служби в межах відкритого виконавчого провадження блокують рахунки, у т.ч. карткові, арештовують майно, обмежують виїзд за кордон посадових осіб боржників чи самих фізичних осіб - підприємців. Слід зазначити, що крім основної суми заборгованості, боржник зобов’язаний буде сплатити ще і виконавчий збір у розмірі 10 відсотків від суми заборгованості та витрати на виконавче провадження.

Також Олена Гладкова акцентувала увагу, що розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати ЄВ чинним законодавством не передбачено, строк давності щодо її стягнення не застосовується і підлягає списанню тільки у разі смерті боржника або повної ліквідації юридичної особи.