Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запитували під час «гарячої лінії» щодо офіційного працевлаштування

опубліковано 03 вересня 2024 о 12:00

У Головному управлінні ДПС у Харківській області проведено черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Офіційне працевлаштування» за участю начальника відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб управління оподаткування фізичних осіб Володимира Ніконенка.

Під час «гарячої лінії» громадяни запитували: як підприємцю правильно оформити трудові відносини із найманими працівниками у період дії воєнного стану; як громадянину перевірити чи офіційно він працевлаштований, чи ні; які соціальні гарантії та пільги мають наймані особи; чи передбачена відповідальність роботодавця та яка у разі порушення ним трудового законодавства та інше. 

Зокрема, відповідаючи на запитання платника податків, податківець повідомив, що для реалізації своїх трудових прав працівник повинен вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору та видання наказу про прийняття на роботу. Трудовий договір гарантує найманому працівнику здорові та безпечні умови праці, оплачувані відпустки й лікарняні, допомогу у разі нещасного випадку на роботі, пільги, якщо є малолітні діти тощо.

Володимир Ніконенко акцентував увагу, що кожен громадянин має усвідомлювати, що тільки офіційні трудові відносини гарантують йому захищене майбутнє.

На всі поставлені питання платники податків отримали вичерпні відповіді.