Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Представники Мінфіну та ДПС взяли участь у технічних зустрічах, організованих ОЕСР

опубліковано 24 вересня 2024 о 08:10

Представники Міністерства фінансів України та Державної податкової служби України на запрошення Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) взяли участь у зустрічах з керівництвом Центру податкової політики і адміністрування, а також з експертами ОЕСР. 

Зустрічі були спрямовані на обговорення питань щодо подальшого удосконалення правил трансфертного ціноутворення, імплементації правил протидії практикам ухилення від сплати податків, які мають безпосередній вплив на функціонування ринку ЄС і України, врахування положень Рекомендацій Ради ОЕСР стосовно податкових заходів для подальшої боротьби з підкупом іноземних посадових осіб у міжнародних ділових операціях. 

Під час заходу також обговорювались напрями подальшої співпраці з ОЕСР у частині приведення елементів податкового законодавства та політики України у відповідність до основних стандартів ОЕСР у сфері міжнародного оподаткування. 

Глобальні ініціативи ОЕСР у сфері міжнародного оподаткування Pillar 1 та Pillar 2 насамперед спрямовані на удосконалення наявних механізмів боротьби з розмивання бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування. 

Крім того, делегація України у межах програми взяла участь у церемонії підписання Багатостороннього інструменту щодо імплементації правила контрольованої ставки оподаткування, що є частиною Pillar Two (Subject to Tax Rule (STTR)). Під час церемонії було повідомлено про наміри завершити всі внутрішньодержавні процедури, необхідні для приєднання до цієї Багатосторонньої угоди, адже впровадження Pillar 2 є пріоритетним напрямом Національної стратегії доходів до 2030 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.12.2023 № 1218-р. 

Приєднання України до Багатосторонньої угоди STTR дозволить переглянути міжнародні договори України про уникнення подвійного оподаткування в частині доповнення їх окремою статтею «Правило Subject-to-Tax Rule». 

Проведені зустрічі були корисними для її учасників та спрямовані на посилення подальшого співробітництва з ОЕСР у частині оподаткування, моніторингу та впровадження Плану дій BEPS, продовження запровадження міжнародних стандартів та кращих світових практик у податкове законодавство України.