Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Спільний семінар з питань волонтерської діяльності

опубліковано 20 травня 2024 о 16:20

Днями харківські податківці разом із Харківською митницею провели спільний семінар з питань волонтерської діяльності. 

Захід відбувся на запрошення БО «Координаційний Гуманітарний центр», яке надійшло на Комунікаційну податкову платформу. 

Спікерами від податкової служби виступили: начальник  відділу обліку об’єктів оподаткування та реєстрації за окремими видами податків управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Харківській області Наталія Биканова і начальник відділу адміністрування податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність управління оподаткування фізичних осіб Юлія Баркова.

Також у заході взяли участь представники Громадської ради при ГУ ДПС у Харківській області.

Як зазначила Наталія Биканова станом на 01.05.2024 у Реєстрі волонтерів зареєстровано 835 осіб. Податківиця розповіла правила реєстрації волонтерів, їх права і обов’язки. «Подання реєстраційної заяви,  зокрема, можливо і в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги», - повідомила Наталія Биканова.

Також вона нагадала про сервіси ДПС України: «Електронний кабінет», Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР) та мобільний застосунок «Моя податкова». Ці сервіси постійно оновлюються, доповнюються новими розділами та послугами  для зручності платників податків. 

Юлія Баркова розповіла присутнім про облік гуманітарної допомоги. Вона зазначила, що для цілей оподаткування платники податків  зобов’язані  вести облік доходів, витрат на підставі первинних документів, реєстрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Також податківця зазначила, що кошти, які надходять на розрахунковий рахунок фізичної особи як благодійні внески, якщо така особа не зареєстрована у Реєстрі також оподатковуються. При цьому оподаткування отриманих коштів здійснюється у відповідності із нормами розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» Податкового кодексу України.

Завдяки  цьому івенту волонтери, громадські та благодійні організації отримали кваліфіковані консультації з питань оподаткування.

Нагадуємо, що асоціації платників податків і громадські організації можуть звертатися з пропозиціями щодо проведення заходів на електронну адресу Комунікаційної податкової платформи kh.ikc@ taх.gov.ua.