Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Харківські податківці проводять роз’яснювальну роботу у сфері застосування РРО/ПРРО

опубліковано 01 липня 2024 о 14:30

Головне управління ДПС у Харківській області звертає увагу платників податків, що Законом України від 09 листопада 2023 року №3453-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок» доповнено пункт 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідних положень» Податкового кодексу новим пунктом 69.351, яким врегулювано особливості проведення перевірок на територіях, де ведуться бойові дії, та тимчасово окупованих російською федерацією територіях.

Підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування (крім першої групи), починаючи з 01.01.2022 року при здійсненні розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО на загальних підставах.

Звертаємо увагу платників податків, що фахівцями відділу фактичних перевірок управління аудиту Головного управління ДПС у Харківській області постійно здійснюється моніторинг розрахункових операцій, які проводяться суб’єктами господарювання при продажу товарів, та за наявності відповідних підстав проводиться організація фактичних перевірок.

Водночас наголошуємо, що ДПС при організації таких перевірок використовує виключно ризикоорієнтовний підхід та перевіряє лише тих суб’єктів господарювання, у діяльності яких існують ризики порушення законодавства.

 З метою доведення основних вимог законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО до платників податків співробітниками відділу фактичних перевірок проведені інформаційно–роз’яснювальні заходи серед підприємців, які здійснюють діяльність на торговельних майданчиках Сумського ринку.

Під час проведення роз’яснювальних заходів особлива увага приділена тим підприємцям, які мають застосовувати РРО/ПРРО, але з певних причин ще не розпочали їх використання.

Таким суб’єктам господарювання були вручені інформаційні пам’ятки щодо вимог законодавства та необхідності використання РРО/ПРРО при здійсненні діяльності, та контактів ДПС для отримання відповідних консультацій з питань реєстрації та застосування РРО/ПРРО.

У зв’язку з цим, ще раз акцентуємо увагу на дотриманні вимог законодавства податкової сфери і сподіваємося на належне і добросовісне виконання суб’єктами господарювання обов’язків платників податків.