Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 13 червня 2024 о 15:14

У Головному управлінні ДПС у Харківській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Рентна плата за спеціальне використання води».

На запитання абонентів відповідала головний державний інспектор відділу адміністрування рентної плати та екологічного податку управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС у Харківській області Ольга Кізіменко.

Під час сеансу телефонного зв’язку платники запитували: чи є платниками рентної плати за спеціальне використання води садівницькі товариства; які встановлені розміри ставок рентної плати за спеціальне використання води; який порядок обчислення та терміни сплати рентної плати за спеціальне використання води, тощо. 

Зокрема, під час заходу надійшло питання: «Як справляється та обчислюється рентна плата за спеціальне водокористування у разі відсутності дозволу на спеціальне водокористування із встановленими в ньому лімітами використання води?»

також Ольга Кізіменко повідомила, що відповідно до п.п. 255.11.15 п. 255.11 ст. 255 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) за відсутності у водокористувача дозволу на спеціальне водокористування із встановленими в ньому лімітами використання води рентна плата справляється за весь обсяг використаної води, що підлягає оплаті як за понадлімітне використання.

За понадлімітне використання води рентна плата обчислюється за кожним джерелом водопостачання окремо згідно з установленими ставками рентної плати та коефіцієнтами (п.п. 255.11.14 п. 255.11 ст. 255 ПКУ).

У разі перевищення водокористувачами встановленого річного ліміту використання води рентна плата обчислюється і сплачується у п’ятикратному розмірі виходячи з фактичних обсягів використаної води понад встановлений ліміт використання води, ставок рентної плати та коефіцієнтів (п.п. 255.11.13 п. 255.11 ст. 255 ПКУ).

На всі запитання абонентів податківиця надала вичерпні відповіді.