Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо питань підприємницької діяльності

опубліковано 10 липня 2024 о 14:00

На запитання платників податків стосовно оподаткування підприємницької діяльності під час сеансу телефонного зв`язку «гаряча лінія» відповів заступник начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб - підприємців управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Харківській області Сергій Крестельов. Захід відбувся за ініціативи Харківського фонду підтримки підприємництва та за сприяння Департаменту економіки та міжнародних зв`язків Харківської обласної військової адміністрації.

Платники податків запитували у податківця: чи потрібно підприємцю на загальній системі оподаткування вести облік доходів і витрат і за якою формою; як підприємцю, який знаходиться за кордоном, подати декларацію платника єдиного податку; якщо підприємець на загальній системі оподаткування у 2023 році не здійснював діяльність, чи потрібно подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи; громадянин планує зареєструватися підприємцем та займатися інтернет-торгівлею, яку систему оподаткування краще обрати; чи може підприємець – платник єдиного податку другої групи не сплачувати єдиний податок і ЄСВ під час воєнного стану, тощо. 

Відповідаючи на питання підприємців, Сергій Крестельов, зокрема, повідомив, що відповідно до п. 177.10 ст. 177 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фізичні особи - підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. 

Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через Електронний кабінет.

Типова форма, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність (далі – Типова форма) та Порядок ведення типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат, фізичними особами – підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність (далі – Порядок) затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2021 № 261.

Крім того, посадовець звернув увагу, що облік доходів і витрат підприємці можуть вести в електронному вигляді, з інформацією щодо ведення Електронної форми обліку можна ознайомитися в меню «Облік доходів і витрат» розділу «Допомога» Електронного кабінету. 

На всі запитання платники податків отримали вичерпні відповіді під час заходу.