Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо нарахування та сплати єдиного внеску

опубліковано 09 жовтня 2024 о 13:25

Заступник начальника відділу адміністрування єдиного внеску управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Харківській області Людмила Сівілір провела вебінар на тему: «Нарахування та сплата єдиного внеску».

Серед учасників онлайн семінару були  представники Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Харківській області.

Під час заходу платники податків дізналися хто є платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) та хто звільняється від його сплати, про базу нарахування та ставку ЄВ для підприємців на загальній та спрощеній системах оподаткування, про терміни подання звітності та перерахування ЄВ тощо.

Зокрема, Людмила Сівілір, нагадала, що фізичні особи – підприємці не залежно від обраної системи оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства звільняються від сплати ЄВ за себе з 1 березня 2022 року до скасування воєнного стану, а також протягом наступних 12 місяців. Платники, які скористаються цією пільгою, розрахунок єдиного внеску у складі об’єднаної звітності не заповнюють за період, у якому єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався. 

Разом з тим, наголосила фахівчиня, у разі не сплати ЄВ платникам не буде зараховано  страховий стаж. Тож підприємці можуть добровільно сплачувати єдиний внесок за себе та зазначати суми такого ЄВ у декларації з метою отримання страхового стажу.

Платники податків також були поінформовані про те, як отримати довідку про суми сплаченого єдиного внеску через приватну частину Електронного кабінету.

Учасники заходу отримали відповіді на всі запитання під час івенту.