Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Роз’яснюємо податкове законодавство

опубліковано 03 червня 2024 о 14:32

У ЦОП Нововодолазької  ДПІ  Головного управління ДПС у Харківській області проведено семінар  з громадянами, підприємцями  за участі начальника ДПІ Зої Корнієнко.

Під час заходу податківиця  нагадала, що Верховною Радою України 23 лютого 2024 року прийнято Закон України № 3603–ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення онлайн комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства».

Закон набрав чинності  16 березня 2024 року, крім деяких положень, які набирають чинності 16 червня, 1 липня, 1 серпня 2024 року, зокрема:

– з 16 червня 2024 року: надання можливості платникам податків взаємодіяти з контролюючим органом у режимі відеоконференції, зокрема під час розгляду матеріалів скарг та матеріалів перевірок (порядок такої взаємодії буде врегульовано відповідними нормативно-правовими актами);

– з 1 липня 2024 року: скорочення термінів проведення перевірок щодо визначення суми податку на додану вартість, яка підлягає бюджетному відшкодуванню;

– з 1 серпня 2024 року: врегулювання порядку взаємодії податкових органів та Центрального депозитарію цінних паперів і депозитарних установ, уповноважених обслуговувати рахунки власників часток товариств в обліковій системі часток товариств, в частині обміну інформацією про відкриті рахунки.

Окрім того були розглянуті  питання стосовно порядку отримання податкової знижки на суму коштів сплачених платником на користь вітчизняних закладів для компенсації вартості здобуття відповідної освіти та суму коштів сплачених платником податку страховику-резиденту.

Начальник ДПІ  Зоя Корнієнко підкреслила, що право на отримання податкової знижки мають платники податку та/або члени сім’ї першого ступеня спорідненості (батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені).

Граничний термін подання податкової декларації для реалізації права на податкову знижку за 2023 рік – 31 грудня 2024 року.

За вибором платника податку декларацію можна подати в один із таких способів: 

- за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою.

- надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.  

- в електронному вигляді - через Електронний кабінет платника або застосунок «Моя податкова».

Також Зоя Корнієнко повідомила, що форма Податкової декларації про майновий стан і доходи затверджена Наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28.08.2023 № 467 "Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи", зареєстрованого в Мінюсті 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873).