Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запитували під час «гарячої лінії» щодо отримання податкової знижки

опубліковано 09 вересня 2024 о 13:00

У Головному управлінні ДПС у Харківській області проведено черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Податкова знижка» за участю головного державного інспектора відділу адміністрування податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність управління оподаткування фізичних осіб Максима Кулєшова.

Під час спілкування громадяни ставили запитання: як внутрішньо переміщеній особі отримати податкову знижку за оренду житла; як подати декларацію на податкову знижку через смартфон за допомогою застосунку «Моя податкова»; які підстави для отримання податкової знижки за витратами 2023 року; які підтверджуючі документи витрат необхідно подавати разом з податковою декларацією; які існують способи подачі податкової декларації про майновий стан і доходи; який строк подання декларації на податкову знижку та інше.

Зокрема, відповідаючи на одне із запитань, Максим Кулєшов пояснив, що відповідно до п.п. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 Податкового кодексу України якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься. Тобто задекларувати свої доходи та витрати, аби повернути частину коштів за 2023 рік, можна лише до кінця поточного року по 31 грудня 2024 року включно.

Також податківець нагадав про переваги подання податкової декларації про майновий стан і доходи на податкову знижку в електронному вигляді, зокрема, через Електронний кабінет та мобільний застосунок «Моя податкова».

На всі запитання платники податків отримали вичерпні відповіді.