Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» на тему: «Офіційне працевлаштування»

опубліковано 11 жовтня 2024 о 12:00

У Головному управлінні ДПС у Харківській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Офіційне працевлаштування».

На запитання абонентів відповідав начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Харківській області Володимир Ніконенко.

Відповідаючи на одне із запитань, податківець розповів чим відрізняється трудовий та цивільно-правовий договори.

Він зазначив, що трудовий договір – це угода між найманим працівником і роботодавцем. За трудовим договором працівник зобов’язується виконувати роботу, зазначену у договорі, а роботодавець виплачувати заробітну плату і забезпечувати належні умови праці, передбачені законодавством про працю.

За цивільно-правовим договором немає працівника і роботодавця. Є виконавець, який зобов’язується виконувати роботу або надавати послугу і замовник, який приймає роботу та оплачує її. Такі взаємовідносини можуть укладатися між будь-якими юридичними або фізичними особами і регулюються Цивільним кодексом України. На них не поширюється дія трудового законодавства. Зазвичай цивільно-правовий договір укладається для виконання разових, а не систематичних робіт.

Володимир Ніконенко зауважив, що незадекларована діяльність та несплата податків повинні стати неприйнятими явищами у нашому суспільстві, особливо під час повномасштабної війни.