Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників податків!

опубліковано 18 січня 2024 о 15:19

Головне управління ДПС у Харківській області нагадує платникам податків, які здійснюють діяльність з надання послуг з перевезення пасажирів (у т.ч. міжнародні перевезення пасажирів), щодо необхідності проведення розрахунків через РРО та/або ПРРО та наданні споживачам таких послуг розрахункових документів встановленої форми та змісту.

Також наголошуємо, що Законом України «Про автомобільний транспорт» визначено, що автомобільним перевізником може бути лише фізична або юридична особа, яка здійснює на комерційній основі чи за власний кошт перевезення пасажирів чи (та) вантажів транспортними засобами. 

Також згідно з Законом України «Про ліцензування видів діяльності»,  перевезення пасажирів та міжнародні перевезення пасажирів належать до видів діяльності, на які необхідно отримувати ліцензію. 

Таким чином, перевізником є суб’єкт господарювання (ФОП або юридична особа), яка здійснює господарську діяльність з надання транспортних послуг і має відповідну ліцензію. 

Фахівцями відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Харківській області вживаються заходи щодо контролю за діяльністю суб’єктів господарювання які здійснюють діяльність у сфері з надання послуг з перевезення пасажирів, при цьому особлива увага приділяється службам таксі.

Так, з початку року встановлено два випадки надання послуг з  перевезення пасажирів автомобілями служби таксі неофіційно зайнятими фізичними особами, що не зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності.

Відповідно до Господарського Кодексу України суб’єкти господарювання підлягають державній реєстрації як юридична особа чи фізична особо-підприємець у порядку, визначеному законом.

За порушення порядку провадження господарської діяльності на водіїв автомобілів таксі складено протоколи за статтею 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

У зв’язку з цим, нагадуємо, що відповідно Кодексу України про адміністративні правопорушення провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання, тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої. 

Вчинення протягом року повторного правопорушення тягне за собою накладення штрафу від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.